Yee Sang
Kali pertama berpengalaman makan yee sang di sebuah restoran di Kota Bharu. Di bawah ini diceritakan serba sedikit berkenaan yee sang dan sejarahnya di Malaysia.
Yusheng, yee sang atau yuu sahng (Cina Ringkas: 鱼生; pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah gaya Chaozhou. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah (khususnya salmon), yang bercampur dengan cebisan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa, dan ramuan-ramuan lain. secara harifah, "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah", namun boleh dianggap melambangkan kemewahan, kemakmuran dan kesuburan.
Hidangan ini direka di kawasan pantai selatan Cina seperti Chaozhou dan Shantou kira-kira 1,500 tahun dahulu, ketika Dinasti Song. Menurut lagenda, seorang dewi Cina yang dikenali sebagai Nǚwō (女娲) memperbuat manusia daripada tanah dan lumpur pada hari ketujuh bulan pertama tahun baru qamari.
Sejak itu, hari ini dikenali sebagai "Hari Lahir Manusia". Adalah dipercayai bahawa kaum nelayan dan pelaut China Selatan zaman silam amat menghormati mitos ini. Pada masa kini, yusheng dihidangkan dalam jamuan atau upacara keagamaan, bukan sahaja untuk memperingati peristiwa itu, malah untuk memberi penghormatan kepada Nüwo.
Pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, kebanyakan nelayan ini berhijrah ke negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia dan Singapura untuk kehidupan yang lebih baik, dan membawa bersama hidangan tradisi ini.
Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an, sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila restoran dibuka semula, dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya.
Kini, "Lo Hei" -- melambung yee sang -- ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh, sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur.
Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar, daikon (lobak putih), lobak merah, cili kembung, halia, kaffir lime leaves, parsli Cina, potongan kacang tanah, biji bijan bakar, keropok udang Cina (atau udang kering goreng), dan tepung lima rempah. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum.



Related Posts
Musim Kenduri Kahwin Datang LagiSepanjang 2 minggu di musim cuti sekolah ini, banyak jemputan kenduri kahwin diterima. Di Jabatan Radiologi sahaja sebanyak 7 jemputan diterima melib ... readmore
Pertandingan Burung CantikPenduduk Taman Desa Wangi sekarang ini berpeluang untuk menyaksikan pertandingan burung cantik yang diadakan pada setiap hari Selasa dan Jumaat.
Ber ... readmore
Kejadian Tembak Di Depan HUSM
Gambar hiasan
Petikan dari Harian MetroOleh Muhamaad Razis Ismail
razis@hmetro.com.my
KOTA BHARU: “Bukan seorang, tetapi dua orang melepaskan ... readmore
Ketupat PalasSambutan Hari Raya kurang lengkap sekiranya tiada ketupat daun palas. Ketupat ini yang dibuat dengan berbagai bagai perisa antaranya ketupat manis, l ... readmore
Masjid Di Bandar Permaisuri TerengganuDalam perjalanan pulang dari CME Advance In Medical Imaging kami berpeluang untuk berhenti dan bersolat di Masjid Bandar Permaisuri ... readmore
0 comments:
Post a Comment