Sejarah Masjid Nabawi

Masjid Nabawi yang asal telah dibina oleh Nabi Muhammad ( saw) , bersebelahan dengan rumah di mana dia menetap selepas perjalanannya ke al -Madinah pada tahun 622 Masihi. 
Masjid asal adalah sebuah bangunan terbuka dengan satu platform yang dibina untuk membaca Al-Quran. Ia adalah satu kepungan segi empat tepat 30 m × 35 m (98 kaki × 110 kaki) , yang dibina dengan batang kelapa dan dinding lumpur, dan diakses melalui tiga pintu: Bab Rahmah ke selatan, Bab Jibril ke barat dan Bab al- Nisa ' ke timur. 
Kawasan teduh arah selatan dipanggil suffah dan sejajar ruang solat menghadap ke utara iaitu Yerusalem. Apabila arah kiblat diubah untuk menghadap Kaabah di Mekah , masjid ini diorientasikan semula ke arah selatan. Masjid ini juga menjadi pusat komuniti, mahkamah, dan sebuah sekolah agama .
 Tujuh tahun kemudian ( 629 AD / 7 Hijrah), masjid ini telah diperbesarkan dua kali ganda  untuk menampung jumlah umat Islam yang semakin bertambah.
Pemerintah Islam berikutnya telah membesarkan dan memperindahkan masjid ini. Dalam tahun 707, Khalifah Al -Walid ibn Abd al- Malik dari bani Umayyah telah menggantikan struktur lama dengan membina binaan yang lebih besar di tempatnya dengan menggabungkan makam Muhammad (saw). 
Masjid ini berukuran  84 m × 100 m ( 280 kaki × 330 kaki ), dengan asas-asas batu dan bumbung jati yang disokong pada tiang-tiang batu. Dinding masjid dihiasi dengan mozek  sama seperti yang dilihat dalam Masjid Umayyah di Damsyik dan Kubah Batu di Jerusalem. Halamannya pula dikelilingi dengan empat menara di setiap sudutnya. 
Khalifah al- Mahdi ( 775-785 ) dari bani Abbasiyyah telah menggantikan bahagian utara masjid untuk membesarkannya lagi . Beliau juga menambah 20 pintu ke masjid ; lapan pada setiap dinding bahagian timur dan barat, serta empat di dinding sebelah utara.
Semasa pemerintahan Sultan Qalawun , kubah telah dibina di atas makam Nabi Muhammad (saw ) dan mata air wuduk dibina di luar Bab al -Salam . 
Sultan Al -Nasir Muhammad membina semula menara keempat yang telah musnah. 
Sultan Qaitbay telah membina semula menara pada sebelah timur , barat dan dinding kiblat 
Sultan Suleiman  (1520-1566) telah membina semula dinding barat dan timur masjid dan membina menara timur laut dikenali sebagai al- Suleymaniyya . 
Semasa pemerintahan  Sultan Abdulmejid (1839-1861) , masjid ini diubahsuai sepenuhnya kecuali  Makam Nabi Muhammad saw. Saiz Masjid diperbesarkan dengan membina tempat mengambil wuduk di  sebelah utara. 
Dewan solat di sebelah selatan telah diperbesarkan dua kali ganda  dan ditutup dengan kubah kecil  yang meliputi kawasan Bab al -Salam dan makam Nabi Muhammad (saw) . Kubah ini dihiasi dengan ayat-ayat Al-Quran. 
Dinding kiblat telah ditutup dengan jubin kaca memaparkan kaligrafi al-Quran. Lantai dewan solat dan halaman yang telah diturap dengan marmar dan batu merah.
Pada tahun 1951 Raja Ibn Saud ( 1932-1953 ) telah merobohkan seluruh masjid untuk membina sayap baru di bahagian timur dan barat dewan solat. Ruangan yang lebih lama telah diperkukuhkan dengan konkrit dan dipasang dengan gelang tembaga pada bahagian atasnya. Menara Suleymaniyya dan Majidiyya telah digantikan oleh dua menara masjid mengikut gaya kebangkitan  Mamluk. 
Dua menara tambahan telah didirikan di timur laut dan barat laut masjid. Sebuah perpustakaan telah dibina di sepanjang dinding barat untuk menempatkan Al-Qur'an bersejarah dan teks agama lain.
Pada tahun 1973 Raja Faisal bin Abdul Aziz mengarahkan pembinaan ruang tambahan sementara di sebelah barat masjid untuk menampung jumlah jemaah yang semakin meningkat. Pada tahun 1981, masjid lama telah dikelilingi oleh ruang solat yang baru  lima kali ganda saiz asalnya.
Pengubahsuaian terbaru berlaku di bawah Raja Fahd membesarkan saiz masjid , untuk menampung sejumlah besar  jemaah dan memasang penyaman udara. Dua puluh tujuh kubah bergerak telah dipasang pada bumbung Masjid Nabawi .

Ruang masjid pada hari ini adalah 100 kali lebih besar daripada masjid yang pertama dibina oleh Nabi Muhammad (saw​​) dan boleh menampung lebih daripada setengah juta Jemaah.Wassalam

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Follow by Email

 

Popular Posts All time

Popular Posts this month

Popular Posts this week