Hadis 24: Mohon Pertolongan Hanya Kepada Allah swt

Dari Abu Dzar Al-Ghafiri r.a, dari Nabi SAW yang meriwayatkan dari Tuhannya Allah Azzawajalla, bahawasanya Tuhannya telah berkata : " Wahai hamba-hambaKu ! Sesungguhnya aku telah mengharamkan penganiayaan atas diriKu, dan Aku jadikan haram di antara sesama kamu, maka janganlah kamu aniaya-menganiayai.
Wahai hamba-hambaKu ! Kamu sekelian sesat, kecuali siapa yang telah Aku berikan hidayat kepadanya. Maka hendaklah kamu minta hidayat daripadaKu, nescaya Aku akan memberi hidayat itu kepadamu.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu lapar kecuali siapa yang telah Aku berikan makanan kepadanya, maka hendaklah kamu sekelain meminta makan daripadaKu, nescaya Aku akan beri kamu makan.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu bertelanjangan, kecuali sesiapa yang aku berikan pakaian, maka mintalah pakaian daripadaKu.
Wahai hamba-hambaku ! Sekelian kamu membuat kesalahan pada waktu malam dan siang dan Akulah yang sahaja yang mengampunkan segala dosa. Maka mintalah keampunan daripadaKu, nescaya Aku akan mengampunkan segala dosa-dosa kamu.
Wahai hamba-hambaku ! Kamu sekelian tidak mampu merancang sesuatu mudharat untuk memudharatkan Aku, dan kamu tidak mampu merancang sesuatu menafaat untuk memenafaatkan Aku.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya bertaqwa seperti taqwanya hati seorang manusia di antara kamu, nescaya yang demikian itu tidak akan menambahkan barang sedikit pun pada kerajaanKu.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya berhati jahat seperti jahatnya hati seorang manusia di antara kamu, nescaya yang demikian itu tidak akan mengurangkan barang yang sedikit pun pada kerajaanKu.
Wahai hamba-hambaku ! Jika sekiranya orang-orang yang terdahulu dan orang-orang yang terkemudian di antara kamu bersatu, samada dari jenis manusia atau jin, semuanya berkumpul pada sebuah tanah lapang lalu masing-masing meminta padaKu, nescaya Aku akan memperkenankan kepada tiap-tiap seorang itu akan permintaannya, nescaya yang demikian tidak akan mengurangkan sedikit pun dari apa yang Aku miliki, melainkan seperti terkurangnya sebatang jarum yang jatuh ke dalam laut. 
Wahai hamba-hambaku ! Sebenarnya semua itu adalah amalan-amalan kamu yang Aku catitkan bagi kamu sekelian, kelak di kemudian hari akan Aku balas atas tiap-tiap satu daripadanya. Oleh itu, barangsiapa menerima kebaikan hendaklah ia memuji Allah dan barangsiapa yang menerima sebaliknya janganlah ia mencela kecuali dirinya sendiri. "

Ringkasan hadis
1. Haramkan kezaliman atau penganiayaan ke atas Allah swt
2. Jangan saling menzalimi antara satu sama lain.
3. Setiap kamu sesat kecuali orang yang diberi hidayat. Mintalah hidayat dari Allah swt
4. Setiap kamu ini lapar, minta makanan dari Allah, Allah akan beri kita makanan
5. Sekelian kamu bertelanjang, Allah berikan pakaian, Mintalah pakaian dari Allah
6. Setiap makhlukberbuat salah pada siang dan malam. Allah yang boleh mengampunkan dosa kamu.
Minta ampun hanya pada Allah
7. Manusia tidak mampu merancang sesuatu mudharat untuk memudharatkan Allah
8. Manusia tidak mampu merancang sesuatu munafaat untuk memufaatkan Allah
9. Sekiranya orang terdahulu dan terkemudian bersatu samada manusia atau jin tidak dapat mengurangkan barang sedikit kerajaan Allah swt
10. Sekiranya orang terdahulu dan terkemudian samada manusia atau jin berkumpul dan memohon permintaan dari Allah, nescaya Allah akan menunaikan semua permintaan setiap mereka itu dan ia tidak akan mengurangkan sedikitpun dari apa yang Allah miliki.
11. Setiap amalan manusia dicatitkan untuk diberi pembalasan
12. Sekiranya mendapat kebaikan pujilah Allah dan sekiranya mendapat keburukan celalah diri sendiriHadis Kudsi- lafaz dari Nabi saw dan maknanya dari Allah swt

Allah swt tidak menzalimi hambanya
- zalim terhadap diri sendiri - contoh: syirik
- zalim terhadap orang lain - contoh: tidak menegakkan keadilan. Perlukan akhlak yang tinggi dan iman yang tebal untuk menjadi seorang yang adil.

Keadilan itu bukan dinilai dari kesamarataan tapi perlu dinilai dengan keperluan dan keadaan semasa.

Kita kena perlu sentiasa berhajat kepada Allah swt. Semua perbuatan yang baik hendaklah kita memohon kepada Allah swt dengan kata lain perlu bergantung kepada Allah sepanjang masa.

Wassalam


0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Follow by Email

 

Popular Posts All time

Popular Posts this month

Popular Posts this week